Môj prvý čínsky „boj“

Ak ste niekedy nakupovali v čínskych, internetových obchodoch, tak viete, že sa občas stane, že vám buď tovar nepríde, alebo príde úplne niečo iné ako ste si objednali, poprípade zistíte, že to čo ste si objednali vyzerá úplne inak ako na obrázku, alebo plní inú úlohu ako má. Mne sa to nikdy predtým nestalo, až doteraz.
Za posledný rok, čo objednávam z Číny rôzne veci, (takmer všetko je nejaký druh drobnej elektroniky, ktorá je tu strašne lacná) som mal iba raz problém s výrobkom, ktorý viac nefungoval ako fungoval. Nemal som chuť strácať čas, vybavovačkami a dohadovaním sa s predávajúcim, že to čo mi poslal je absolútny šuvix. Nechal som to tak, prežil som tých 5 dolárov a hodil to do skrine.

android-soft_127_aliexpress-logo
Teraz ku koncu prázdnin sa mi stalo niečo podobné druhý krát. Tovar, ktorý mi prišiel bolo úplne niečo iné ako som si objednal. Vzhľadom k tomu, že som mal iniciatívu, čas a chuť niečo s tým robiť, tak som začal „konať“ :D
Pre zákazníkov využívajúcich stránok ako napríklad aliexpreess.com, kde objednávam aj ja, je samozrejme pripravená akási „ochrana spotrebiteľa“, ktorá umožňuje nahlásiť, že vami objednaný tovar nezodpovedá tomu, čo vám v skutočnosti prišlo. Väčšina predajcov má, ale v popise, že pred tým než tohoto využijete, mu máte napísať správu a on sa s vami dohodne na ďalšom postupe. Je to hlavne preto, lebo si strašne potrpia na tom, čo o nich napíšete, ako ohodnotíte transakciu a v konečnom dôsledku to ovplyvní to, či u nich bude niekto iný znova nakupovať.

logo-aliexpressTakže píšem správu predajcovi o tom, čo sa mi stalo a ako dôkaz prikladám fotku. Predajca sa mi samozrejme ospravedlňuje, že ho to mrzí, a že pri tisícoch objednávok denne sa to predsa len môže stať. Ja to chápem a ponúka mi zľavu 3 doláre pri ďalšom nákupe. Že hmm to je pekné, lenže ja chcem svoj produkt, a že jeho zľava je pre mňa málo kedže vec, čo som si objednal mala hodnotu 5 dolárov. A teraz mi leží doma niečo, čo mi je na nič, čo stojí 2 doláre. S ponukou, že mu tovar pošlem naspäť a on si zaplatí poštovné ma samozrejme odbil, že poštovné by stálo viac než tovar. A mal aj pravdu. :D Prišla druhá ponuka. Zľava 5 dolárov pri ďalšom nákupe. Vravím si paráda, tak si to objednám znovu a všetko bude OK. Lenže…zrazu vec, ktorú som chcel stojí 7 dolárov. Sa dívam, že WTF ??! :D Píšem mu znova, že ponuku nemôžem prijať kedže medzičasom to zdražili o 2 doláre. On mi začne písať, že bez tak na tom zarábajú úplne minimum a že veľa peňazí stojí poštovné a blablabla…Nezáujem. A tak po 5 dňoch dohadovania nerád, ale predsa siaham na magické tlačidlo „open dispute“. Požadujem vrátenie plnej sumy, kedže výrobok nezodpovedá popisu. Medzi tým mi s malou nádejou napísal, a pravdepodobne s domnienkou, že sa mi nebude chcieť prplať s odoslaním tovaru do Číny, aby som mu poslal výrobok naspäť do Číny. Áno nechcelo sa mi s tým prplať, ale presne som vedel o čo sa pokúša, tak som položil otázku „a na akú adresu?“. Už mi neodpísal, len mi prišiel na druhý deň mail s dokončením transakcie a vrátením peňazí na účet.
Čo z toho vyplýva ? Nedajte sa ! Nevzdávajte sa a bojujte ! :D Nakoniec som si tú vec objednal z iného obchodu dokonca len za 4 doláre a teraz už len čakám, či už konečne po mesiaci snáď dorazí. :) A koniec koncov, to je aj trochu človeku ľúto, že predajca prišiel o 2 doláre, čož u nich je možno aj denný plat, ale tak čo už biznis je biznis a ja netuším aj tak aké marže na tom majú. Možno sa mýlim.

Kategória: Stories
Tagy: ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.