3 dni s Windows 10

Je tu opäť nový Windows s poradovým číslom 10, nič revolučné nepriniesol, a ak si spokojný so svojou „sedmičkou“ alebo „osmičkou“, tak to ďalej ani nemusíš čítať. Stručné zhrnutie hneď na začiatok, až ti ušetrím čas :D Ale ak ťa nebaví čumieť na stále rovnaký dizajn a chceš skúsiť niečo nové, prečítaj si pár slov o tom, aké strasti a radosti ťa budú čakať :D
Takže prvé, čo je potrebné vedieť je to, že Windows 10 je ponúkaný zadarmo pre majiteľov originálnych Windows 7/8/8.1. Na to aby ste mohli využiť túto ponuku, musíte počítač upgradeovať v priebehu jedného roku, teda do 29 júla 2016. Alebo si proste stiahnite crack, už je aj na nete ;) Určite ste si všimli túto ponuku na vašom pc dole pri hodinách. Problém tohto princípu je v tom, že tento upgrade je potrebný spustiť na starom operačnom systéme a on už všetko za vás spraví sám. Toto je najväčšia hovadina čo môže byť, pretože ak máte obyčajný plotňový disk s kapacitou zhruba 500GB plný programov, hier a filmov, tak to môžte pustiť pred začiatkom desať dňovej dovolenky a po príchode to snáď bude aj hotové. Mne šťastlivcovi s SSDčkom to trvalo menej ako dve hodiny. Ak vás napadlo, spraviť čistú inštaláciu a použiť licenčné číslo zo starého windowsu, tak to proste nejde. Musíte ho najskôr upgradeovať, opísať si nové sériové číslo a použiť ho potom pri čistej inštalácií, tak som to spravil aj ja, keďže po upgrade je v pc väčší bordel než pred tým.
Pokračujeme ! Ešte pred inštaláciou som si zisťoval, či sú dostupné ovládače pre môj notebook. Samozrejme, že oficiálne nie sú, a samotné Sony na stránkach upozorňuje, že si nemám inštalovať Windows 10.

sonyMám pass, kašlem na nich! Zbytočné vyhrážky. :D Po prvom štarte som sa zhrozil dizajnom. Potom som si uvedomil, že nemám ovládače grafiky. Tak som nahodil, staré z windows 7 a funguje to bezproblémov. Potom som sa zhrozil ešte viac keď som uvidel, že sa nič moc nezmenilo, ale o tom až za chvíľu. Keďže Windows je inteligentný, nainštaloval mi zvyšné ovládače sám. Lenže trošku sa sekol a pri bluetooth mi nainštaloval nejaké jeho mkrvosofťácke univerzálne drivre. Myška viac nešla ako išla, tak som ručne nainštaloval opäť staré…ta však keď iné niesu :D Inak všetko zatiaľ vpohodičke, touchpad mi defaultne prevrátil naruby takže mi všetko išlo opačne, ale to sa našťastie dá v nastaveniach meniť, regulácia podsvietenia displeja funguje len tá ich 4 stupňová, ale to mi nejak nevadí aj tak to mám stále na 100%.
Ešte upozorňujem, že prechádzam z Windows 7. Osmičky som bez kompromisov preskočil a ani som ich nikdy neinštaloval, tak ak niektoré veci, ktoré spomeniem tam už dávno boli, tak sry. Takže základ hotový bez väčších problémov. Idú sa nastavovať ostatné veci. Prvé čo mi hneď vadilo sú zbytočné priečinky v Tento Počítač. Našťastie to ide zmazať cez registry – opäť nie oficiálne. Ďalej vynovená ponuka Štart, našťastie sa uvedomili a po poučení z Windows 8 ju tam konečne vrátili späť, aj bez toho ich na počítači nepoužiteľného Metra. Nastavovať v nej prakticky nejde dokopy nič. Všetky obľúbené aplikácie teraz majú tvar dlaždic, nič moc praktického, ale dá sa s tým žiť.

win10start

Čo ma asi najviac vytáča, je celkový dizajn Windowu. Okná sú biele, ťahá to na oči a nikde sa to nedá nastaviť, dúfam, že príde nejaká aktualizácia s farbičkami. Jediná farebná schéma čo sa dá meniť je vlastne Štart a spodná lišta. Na spodnú lištu sa dajú pridať vyhľadávanie a virtuálne plochy, čo sú jedna z mála použiteľných vecí. Vyhľadávanie mi po prvom dni samozrejme hneď prestalo fungovať. Nikto nevie prečo, a nie som jediný, snáď sa to vyrieši. Cez toto tlačítko sa dalo vyhľadať všetko a hlavne rýchlo. Fakt dobrá vec hlavne pri nejakých nastaveniach hlboko v systéme. Tlačítko virtuálnych plôch je super, keď máte po-otváraných milión okien a chcete sa v nich trošku vyznať, tak sa dajú jednoducho poskupinkovať na viaceré plochy a pohybovať sa medzi nimi.
Ďalšia super a zároveň nah*vno vec sú Nastavenia.

nastavenia

Dá sa tu pomeniť mnoho vecí, ale ak potrebujete niečo trošku viac podstatnejšie, tak to tu aj tak nie je a musíte to spraviť cez staré dobré okienka. Čiže niektoré nastavenia sú v systéme dva krát. Ďalej tu je Centrum akcií, ktoré vám oznamuje každú nepodstatnú somarinu, ktorá nikoho netrápi, takže sa dá našťastie vypnúť. Po nastavení celého systému som samozrejme zistil, že nemám systém aktivovaný, tak, že ho idem aktivovať. Samozrejme nejde a hádže chybu. Pravdepodobne to bolo spôsobené preťažením serverov a po prečítaní na nete, že to mám skúsiť aspoň 50 krát sa to nakoniec podarilo. Takže to boli také nejaké podstatné veci, ktoré sa mi zatiaľ ne/páčia.
Poďme k inštalácií programov. Asi ani jeden z nich, čo mám v pc, nie je oficiálne podporovaný pre Windows 10, ani tie od Microsoftu. Ale všetky vpohode išli bez väčších problémov. Bez problémov samozrejme nešli cracky :D Prakticky skoro ani jeden, a musel som proste zohnať novšie verzie, čož sa po dlhom hľadaní podarilo. Problém tiež nastal pri špecifických programoch, kde som musel nastavovať režim kompatibility na Windows 7 alebo starší. Nakoniec tiež všetky idú. Ďalší problém bol s ovládačmi, ktoré neboli digitálne podpísané a vo Windows 10 treba túto funkciu vypnúť, potom opäť ide všetko ako po masle.
Aj keď je to krátky čas na testovanie, chcel som napísať aký, taký prehľad o tom, čo tu je zaujímavé. Popohnalo ma to k tomu aj to, že v tento tretí deň mi hneď padol aj systém BSOD a po reštartovaní sa mi všetky nastavenia zmenili do dizajnu pre používanie tabletu. Čož netuším prečo, aj toto sa dá našťastie zmeniť v nastaveniach, aj keď prvotný šok bol, že WTF??! čo sa stalo.
Záver je asi taký, že ak chcete pomachrovať, že máte nový Windows, tak si to šetrite radšej na niečo iné, ako napríklad nový Iphone alebo whatever. A ak chcete experimentovať, nervačiť a rýpať sa v nastaveniach určite si nový systém nainštalujte. Inak vám radím radšej si počkať nejaký ten rok, dva na aktualizácie a opravenie chýb, nastavení a nedokončených vecí, lebo tích je tu požehnane.

Kategória: Novinky
Tagy: , ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.